Blog

Mihai Popescu

Nu de putine ori am primit din partea clientilor, invitatilor, prietenilor nostri, intrebari si felicitari de genul “Cine a facut designul locatiilor Fratelli? E fabulous! Bravo! Foarte interesant si unic in acelasi timp!”

Pentru multi dintre acestia nu mai este de mult un secret ca Mihai Popescu este designer-ul brandului Fratelli. El semneaza toate amenajarile locatiilor noastre, fiind totodata si artizanul intregului concept vizual, alaturi de sotia sa Nadia.

In anul 2005, o data cu aparitia primei locatii Fratelli din centrul Bucurestiului, Mihai a pus prima caramida a stilului de amenajare. Lucrurile au evoluat firesc, adaugand mereu ceva nou in aceasta directie.

Obiectele realizate pentru Fratelli sunt unice, fie ca ne referim la candelabrul rotund cu diametrul de 20 de metri ce pluteste deasupra Fratelli Studios sau Fratelli Beach&Club Mamaia sau la siragul de “diamante” din Fratelli Lounge & Club!

In viata de zi cu zi Mihai, unul dintre cei mai apreciati designeri romani, conduce firma TwinsStudio.
Alaturi de sotia sa Nadia, graphic designer si interior designer, au realizat un numar impresionant de lucrari, de la amenajari pentru cele mai cool pub-uri bucurestene pana la scenografii pentru evenimente si chiar festivaluri.

Impreuna cu Mihai am creionat un interviu pentru blogul nostru, o schita a ultimilor 10 ani petrecuti de ambele parti ale baricadei: atat ca designer cat si ca beneficiar.

Cum ti-ai inceput cariera de designer?

Cred ca totul se datoreaza mamei mele. Arhitect de meserie, ea mi-a dat impulsul de a incerca aceasta “manusa”. Am urmat Scoala de Arte Plastice care mi-a deschis apetitul pentru creatie, iar atunci cand am descoperit atelierul de machetaj al mamei, am realizat varietatea de obiecte ce pot iesi din mainile mele. Am fost mereu atras de manufactura si tamplarie, de detalii, prinderi si solutii tehnice. Imi place foarte mult “munca de jos” a unui designer, nu doar creatia.

Dupa liceu am facut o pauza de un an inainte de a urma o facultate, iar acest timp petrecut in mare parte in atelier, a fost decisiv pentru cariera mea. La finalul acelui an mi-am inceput aventura la Facultatea de Design.

Care sunt pasii pe care ii urmezi la o lucrare si care e partea cea mai placuta?

Partea cea mai placuta este cu siguranta partea de creatie, atunci cand, pe cateva pagini de agenda, prinde contur un spatiu de cateva sute de metri patrati. Descoperirea detaliilor ce compun imaginea de ansamblu este un deliciu.
Cred ca, desi designerii si arhitectii au capacitatea de a se adapta unui spatiu si de a ii oferi stilul cuvenit, fiecare dintre noi are un set de detalii care il caracterizeaza si care reprezinta amprenta sa. Este ceva ce nu poti controla, fiind practic suma lucrurilor care iti plac.

Cat timp iti ocupa design-ul sau cat timp lucrezi la o lucrare?

Designul reprezinta viata mea de zi cu zi, iar diminetile mi le petrec la planseta. Dimineata devreme este singurul moment cu adevarat linistit si creativ al unei zile.

Lucrarile se intind pe o perioada medie de 3-4 luni, insa la spatii mari sau foarte elaborate, aceasta perioada se poate prelungi. Ultimul meu proiect s-a desfasurat pe durata a 6 luni si inca mai adaug lucruri “din mers” :).

Care este cea mai frumoasa lucrare / varful carierei tale de pana acum?

Intotdeauna ultimul proiect este cel mai bun, deoarece in el aduci cele mai recente sentimente si idei. Aici vorbim de Fratelli Lounge & Club Galati, deschis in octombrie 2015, care imbina armonios jocuri de lumini calde cu un design interior modern, proaspat, modificat la un unghi de 45 grade fata de structura cu care am lucrat pana acum.

Un caz particular pentru mine, ca si proiect, il reprezinta Biutiful, pub-ul din Centrul Vechi al Bucurestiului, deschis in luna iulie 2012, cat si fratele sau mai mic, Biutiful By The Lake, in Herastrau, deschis in 2014, cu care am si castigat premiul Restaurant & Bar Design Awards 2015 la Londra, la sectiunea “Outside”.
Biutiful Downtown este o lucrare de detaliu, pe care am realizat-o in cateva luni. Am acordat o atentie speciala iluminatului, am integrat multe obiecte ce ii dau unicitate (cum ar fi trofeul de ren vopsit multi-color). Elementele clasice de pub – barul mare si o zona destinata berii si whisky-ului sunt prezente in combinatie cu o serie de obiecte vintage: proiectoarele Mole & Richardson din 1969 sau scaunele realizate de arhitectul Friso Kramer.
Biutiful By The Lake aflat pe malul Herastraului, terasa plutitoare cum ii mai spunem noi, este o versiune luminoasa si mai “usoara” a barului deja clasic din Centrul Vechi al Bucurestiului. Deschis numai in zilele (si noptile) de vara, Biutiful “langa lac” combina ce-i mai bun din doua lumi, ca si cum sentimentul “de litoral” de pe malul lacului ar intalni viata fierbinte a orasului aglomerat.


Cum e sa fii atat beneficiarul cat si autorul unei lucrari, deoarece proiectele Fratelli te pun in aceasta postura?

Rezultatul acestei conjuncturi este unul fericit! Te poti misca mult mai repede atunci cand nu ai limite de buget si cand stii ca va iesi “cum trebuie”.

Care sunt cele mai buni designeri sau personalitatile pe care le apreciezi?

E greu sa faci o comparatie intre designeri! Apreciez foarte tare lucrarile lui Tom Dixon, atat ca design de produs cat si ca scenografie. Designerii de la Moooi ocupa un loc important in preferintele mele, la fel si sotii Eames, celebri pentru scaunele lor iconice.

Ce planuri ai pentru viitor sau ce ti-ai dori sa mai realizezi?

Este visul meu si cred ca al oricarui designer, de a realiza un obiect sau o colectie de obiecte de mobilier nemuritoare. Ar trebui sa fie ceva versatil si sa se potriveasca in orice stil, epoca sau spatiu, indiferent de destinatie sau beneficiari.

Ce iti place sa faci in timpul liber? Ce hobby-uri ai?

In timpul liber ma relaxeaza vacantele cu familia si calatoriile. Mi-as dori sa cunosc cat mai multe culturi si sa experimentez particularitatile acestora. Calatoriile sunt si un motiv de inspiratie, vizitele anuale la Salonul International de Mobilier de la Milano fiind o combinatie de util si placut.

7 Comments “Mihai Popescu”

  1. Bravo Mihaita! Biutiful e o bijuterie si imi place faptul ca nu seamana spatiile intre ele.. Treaba…

  2. Mihai, faci o treabă excelentă! Bravo!

  3. I have been there once,the club is great!!

  4. FELICITARI! MULTE SALUTARI SI LUI LIVIU!

  5. Amazing work !

  6. Felicitari pentru lucrarile tale! Datorita tie si partenerilor, Bucurestiul (si nu numai) este mult mai frumos. Toata admiratia!

    • Haideti sa nu exageram….Bucurestiul este un oras calamitat….cu f mici exceptii (gen Kiseleff, Televiziune, etc)

Say something nice